Erilaisuus on voimavara työpaikalla

Kuva: Marvin Meyer / Unsplash

Olisi outoa, jos olisimme kaikki samanlaisia. Hakija usein pohtii työnhaun yhteydessä omaa erottautumiskykyään muista hakijoista. Kun erilaisuus nähdään voimavarana, on lähtökohtana erilaisten näkemysten vaaliminen.

Työpaikkailmoituksissa etsitään tehtävään usein hyvää tyyppiä. Mitä hyvä tyyppi tarkoittaa?

Tehtävään soveltuvan persoonallisuuden selvittäminen kuuluu osaksi rekrytointiprosessia. Rekrytoija etsii henkilöä, joka sopii organisaatioon joko samanlaisuutensa tai täydentävän, uutta mahdollistavan erilaisuutensa vuoksi. Tämän takia on hyvä miettiä, miten saat parhaat ominaisuutesi tuotua esille kaikissa rekrytointiprosessin vaiheissa.

Erilaisuuden tuomat uudet näkökulmat vahvistavat yleensä työyhteisön toimintaa, mutta erilaiset vuorovaikutus- ja toimintatavat voivat myös johtaa haastaviin ristiriitatilanteisiin. Menestyneen työyhteisön tunnusmerkki on hallita omassa keskuudessaan esiintyviä ristiriitoja eikä pelkästään välttää niitä. Tärkeä työyhteisötaito on tietynlainen asialähtöisyys. Se on kykyä olla ottamatta asioihin liittyviä näkemyseroja henkilökohtaisesti.

Rekrytoijan täytyy  ymmärtää, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla ja toimia, vaan jokaisessa työyhteisössä tarvitaan sopiva määrä erilaisuutta.

Puhutaan paljon työyhteisön ekstroverteista ja introverteista, mutta on tärkeää muistaa, että ihmisten toimintatapojen tarkastelussa on myös muita ulottuvuuksia, jotka heijastuvat käytännön arkeen.

Toiset meistä lähestyvät asioita ison kuvan kautta, kun toiset lähestyvät asioita konkretian ja yksityiskohtien kautta. Järjestäytyminen ja suhtautuminen aikatauluihin ja suunnitelmiin on myös keskeinen tekijä, joka heijastuu yhteistyöhön niin työssä kuin arjessa. Näiden ominaisuuksien arviointi ja eroavaisuuksien tunnistaminen hakijoiden kesken, tekee rekrytoijan työstä haastavaa, mutta myös antoisaa.

Rekrytoijan täytyy myös ymmärtää, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla ja toimia, vaan jokaisessa työyhteisössä tarvitaan sopiva määrä erilaisuutta, joka mahdollistaa kehityksen yrityksen sekä yksilön näkökulmasta.

Rekrytoimalla samanlaisuutta vahvistamme jo olemassa olevaa, kun taas palkkaamalla uuden tyyppisen ja erilaista osaamista omaavan tekijän voimme löytää kipinän jonkin uuden alkuun. Tämä vaatii myös rohkeutta ja valmiutta kohdata erilaisuudesta syntyviä pelkoja ja ennakkoluuloja.

Monimuotoisessa työyhteisössä osataan mukauttaa työtä ja hyödyntää erilaisia toimintatapoja ja keinoja, jotta taustaltaan erilaisten ihmisten kyvyt saadaan parhaiten käyttöön. Tästä rakennamme sillan onnistuneeseen monimuotoisuuden johtamiseen. Onnistuneessa monimuotoisuuden johtamisessa erilaisuutta käytetään voimavarana.

Monimuotoisuuden ymmärtäminen ja hyödyntäminen on etu sekä työnantajalle että koko työyhteisölle.

Melike Karakaya, Studentwork