Ai muutakin kuin kaljakyykkää?

Teksti ja kuvat: Veeti Ahvonen

“Klonks klonks”, sanovat kyykät. Akateemisen kyykän talviturnaukset ovat menneen talven lumia ja on aika suunnata katse kohti kesää ja erityisesti kesäkyykkää. Kuulit oikein! Kyykkää voi pelata kesälläkin, ja mitä vielä, sitä voi pelata ympäri Suomen erilaisissa kisoissa tai treenata rennosti Hervannassa. Mikäli kyykkähammastasi jäi kolottamaan, tai haluaisit hankkia uuden harrastuksen ja luopua kaikesta muusta elämän ilosta, niin nyt kesällä on oiva tilaisuus aloittaa uusi harrastus: kyykkä.

Kyykkää tosissaan

Kyykkä on muutakin kuin ripuliranteella heittelyä Akateemisen MM-kyykän kisoissa minttukaakao kourassa ja haukien huutelua vastustajalle. Kyykkää voi harrastaa tosissaan ihan siinä missä jalkapalloa ja tikanheittoa. Moni opiskelija on löytänyt akateemisten turnausten kautta innostuksen tähän jaloon lajiin ja turnausten voittajat ovat taidon näytteillään inspiroineet oppimaan. Suomessa on noin 200-300 aktiivista pelaajaa tällä hetkellä. 

Kyykkä sopii kaikille taustasta riippumatta, eikä vaadi erityisen kovaa peruskuntoa hyvän tuloksen saavuttamiseksi. Oikean tekniikan oppimalla saa vaivattoman näköisellä liikkeellä heittoon jo paljon voimaa. Katso esimerkiksi Erosen suoritus. Lisäksi mainittakoon muutamia kauniita suorituksia: Suomen ennätyksen sivuaminen ja Selostettu SM.

No missä treenata ja miten?

Tampereen Akateemisen Kyykkäseuran logo

Kyykkää pääsee treenaamaan Tampereen Akateemisen Kyykkäseuran (TAKS) ja Tammer-Kyykän treeneissä Hervannan Kuusikkopuistossa. TAKSan treeneihin pääseminen ei vaadi jäsenyyttä. TAKSan treeneistä tiedotetaan Telegram-kanavalla. Tammer-Kyykän treeneistä tulee Tammer-Kyykän omalla Telegram-kanavalla tiedotusta, joka vaatii Tammerin jäsenyyden 10 € (tai 20 € kilpailulisenssillä, josta tarkemmin alla). Tammer-Kyykän jäsenyydellä saat myös pääsyn kyykkäkoppiin ja pääset näin treenaamaan vapaasti Kuusikkopuistoon milloin haluat. 

Mikäli nämä tuntuvat liian korkean kynnyksen treeneiltä, niin Luupin kyykkäryhmässä voi huudella myös treeniseuraa kesälle. Usealta löytyy Tammerin jäsenyys ja kysymällä voi päästä kokeilemaan lajia sekä saada opastusta.

Tammer-Kyykän logo

Tekniikkaan saa vinkkejä käymällä yhteistreeneissä. Erityisesti TAKSan treeneissä on usein opastamassa kokeneita kyykänpelaajia. Kyykkävideoista voi myös saada inspiraatiota ja suosittelemme tilaamaan KyykkäVideoWatcher Telegram-kanavan, jonka kuvauksessa on mainittu aktiivisimmat kyykkäkanavat YouTubessa. Myös Kyykkälife on koonnut hyvän artikkelin liittyen heittotekniikkaan.

Missä pääsee kisaamaan?

Kyykkäliiton alla kyykkäseurat järjestävät kansallisia kyykkäkisoja ympärin kesän. Kyykkäliiton kisoja varten vaaditaan kilpailulisenssi, jonka saa liittymällä kyykkäseuraan. Tampereella toimii Tammer-Kyykkä, johon liittymiseen ohjeet löytyvät täältä. Ennen kisoja Tammerin Telegram-ryhmässä suunnitellaan mahdollisia yhteiskuljetuksia, joten jos vaikka haluaisit lähteä Imatralle asti pelaamaan, niin et tarvitse välttämättä omaa kulkuneuvoa. Kisakalenteri löytyy täältä. Perinteinen kisapäivä koostuu henkilökohtaisesta kilpailusta, jonka jälkeen pelataan joukkue- tai pariturnaus. Peliformaatit eivät paljon poikkea akateemisista turnauksista (kts. Kyykkäliiton sivut). 

Kesällä järjestetään myös Kesähauki, joka on kesän ainoa akateeminen joukkueturnaus. Se järjestetään tänä vuonna Helsingissä ja Tampereelta on paljon osallistujia tiedossa. TAKSan –tiedotuskanavalla tulee tiedotusta lähempänä ajankohtaa (alustava päivämäärä 1.7.)

Pariturnaus Helsingissä

Mites pelivälineet?

TAKSan yleisissä treeneissä on pelivälineitä tarjolla. Mikäli haluat pelata TAKSan pelivälineillä useasti niin on syytä liittyä TAKSaan. Luuppi lainaa myös kyykkäsettejä lyhyeksi aikaa ja ne voi varata laittamalla viestiä kyykkävastaaville kyykka@luuppi.fi. DDRNV:ltä löytyy myös paljon ylimääräisiä mailoja ja niitä voi tarvittaessa lainata pidemmäksikin aikaa stasi@ddrnv.org.

Mikäli haluat hankkia omat kyykkämailat (tai kyykkiä), niin Eero Sten tekee tällä hetkellä lähes tulkoon kaikki Suomen kartut. Kartut pystyy tilaamaan tällä lomakkeella. Aloittelijoille suosittelemme ensin koittamaan (esim. TAKSan treeneissä) minkälaiset mailat olisivat sopivat. Hyvä nyrkkisääntö on että aloittelijalle kevyempi on parempi: paino 1.8 – 2.0 kg ja kahva 40-42 mm, mutta osa saattaa myöhemmin tykästyä myös raskaampiin: 2.0 – 2.4 kg ja kahva 40-44 mm. Mikäli et kierrä kyykkäliiton kisoja, 2 mailaa riittää alkuun, mutta mikäli aiot kiertää, niin tarvitset 4 mailaa henkilökohtaista peliä varten.

Vanhan kyykkäviisauden saattelemana: “Älä hymyile, älä nauti elämästä, älä tee mitää kivaa, pelaa vaan kyykkää”.