Ai mikä meininki?

Kuulen usein niin tutuilta kuin puolituntemattomilta, että vaikutan aina positiiviselta ja iloiselta. Ja niin usein olenkin! Erityisen hyvin mieleeni jäi erään luuppilaisen lausahdus alkuvuodesta, “sulla on aina hyvä meininki”, mutta ei niinkään sisällön vaan ajoituksen takia. Kävin nimittäin silloin läpi melko stressaantunutta ja ahdistunutta ajanjaksoa, jolloin “hyvä meininki” tuntui harvinaiselta herkulta.

Tällä viikolla vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää myötätunto-teemalla. Myötätunnosta tuli ainakin minulle ensimmäisenä mieleen yhteinen “voi kuin ikävää” -harmittelu tai motivaatiovalasmainen “kyllä se siitä”. Todellisuudessa myötätuntoon sisältyy ja liittyy paljon enemmän, ainakin CoPassion-tutkimusryhmän mukaan. Myötätunto on empatiaa, joka johtaa tekoihin, sekä hyvinä että huonoina hetkinä.

Myötätuntoa voi siis olla yhteinen päivittely, mutta myös onnistumisista iloitseminen, kuulumisten kysely tai muiden huomioonottaminen muuten vain. Itsemyötätuntoa on vaikkapa taukojen pitäminen opiskelusta stressitasojen noustessa, liikunnan harrastaminen ja virheiden anteeksiantaminen. Kun opintotuki laskee ja suoritusvaatimukset kovenevat, (itse)myötätunnolle on meillä opiskelijoilla tarvetta.

Itse aion harjoitella myötätuntoa muistamalla, että kaikki yrittävät vain parhaansa ja en voi tietää toisen tilanteesta välttämättä mitään. Järisyttävä havainto: kaikki muut ovat ihan yhtä mutkalla kuin minäkin! Joskus itsemyötätunto on tylsää, tiskit pitää tiskata, lattiat imuroida ja harkat koodata, mutta onneksi sen jälkeen voi lähteä Luupin saunalle. Ja siellä on tunnetusti aina hyvä meininki.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään keskiviikkona 18.4. Lue lisää kampanjasta ja teemasta täältä.

 

 

Teksti: Luupin tiedotusvastaava ja LuuppiSanomien toimittaja Sanni Ovaska
Kuva: Nyyti ry