Kolmiot 15 vuotta

Juha Lekon muisteluja mukaillen

Kun kelataan aikaa tarpeeksi taaksepäin vuosituhannen alkuun asti, oli Tampereella vain yhdet suuret opiskelijabileet – Boomin haalaribileet. Muut opiskelijajärjestöt – kuten Luuppi – järjestivät omia pieniä tapahtumiaan. Luupin bileissä kävi tuolloin sadasta kahteensataan osallistujaa, ja siihen oltiin tyytyväisiä. Sitten koitti vappu 2002.

Vappuna 2002 Suomen Wanhat Opiskelijat ry (SWO), joka koostui muutamasta innokkaasta opiskelijasta, päätti järjestää isot opiskelijoiden vappubileet Pirkkahallissa. Tämän tiimoilta he kontaktoivat ja verkoistoituivat useiden ainejärjestöjen kanssa. Wappubileet tulivat ja menivät, mutta samalla oli herännyt keskustelu, voisiko useampi ainejärjestö yhdessä järjestää myös muuten bileitä. Yhdistävänä voimana toimi SWO, joka kasasi järjestäjät, ja teki sopimukset ravintoloiden kanssa.

Tammikuu 2005

Luuppi ja Staabi olivat mukana heti. Kolmanneksi osapuoleksi kaavailtiin alkuun lääketieteen opiskelijoita, mutta koska lääkefirmat tuolloin suorastaan tunkivat rahaa lääkisläisille, eivät he olleet innokkaita lähtemään mukaan. Katseet käännettiin silloisen TTKK:n suuntaan, jotta päästäisiin suurille ’teekkariapajille’. Mukaan valikoitui Indecs, jonka jälkeen porukka oli kasassa. Pian Luupin, Staabin, Indecsin ja SWO:n edustajat istuivat jo edesmenneessä Memphis-ravintolassa, ja miettivät bileille sopivaa nimeä. Lopulta nimi muodostui siitä, että järjestöjä oli kolme: Luuppi, Staabi ja Indecs. SWO ei koskaan ollut näkyvillä, vaan toimi vain taustaorganisaationa. Näin ollen syksyllä 2002 aloitettiin porukalla järjestämään Kolmio-bileitä.

Alku ei ollut räjähtävä, kävijöitä oli reilu parisataa henkeä. Järjestäjät olivat kuitenkin tyytyväisiä, kun Partyhouse Kivan pihalle saatiin hetkeksi muodostumaan jonoa. Bileissä järjestettiin ohjelmaa, teemailtoja ja ilmaista bussikuljetusta Hervantaan. Pikkuhiljaa kuukaudet ja sittemmin vuodet kuluivat, ja tapahtuma kasvoi. Ravintolat vaihtuivat, mutta suunta oli koko ajan ylöspäin. Muutaman vuoden päästä hivottiin välillä jo tuhannen kävijän rajaa, ja Kolmioista oli muodostunut oikea kilpailija Boomin haalaribileille. Alussa mainoslauseessa jopa sanottiin ”tule haalareilla tai ilman”. Tällä tavoin yritettiin erottua vahvasti haalaritapahtumaksi muodostuneista Boomin bileistä. Vuosien kuluessa alkuperäiset perustajajäsenet jättäytyivät pois, ja myös SWO vetäytyi taustavaikuttajan roolistaan.

Alkuaikoina ydintekijäporukka oli pieni, alun perin 7 henkeä. Porukalle teetettiin Kolmio-paitoja, joissa oli myös niskassa pieni teksti. Partyhouse Kivan aikaan niskan teksti oli ”Kivaa Kolmisin”. Kun bileet siirtyivät Sokeriin, nykyiseen Unioniin, teetettiin paidat tekstillä ”Sokeritauti tarttuu”. Molemmat saivat aikaan reaktioita, sillä jälkimmäinen on valetta lääketieteellisessä mielessä, ja ensimmäinen taas sai miehet keksimään näppäriä iskulauseita nähdessään paidan naisen päällä. Juhalla on edelleen olemassa molemmat näistä paidoista: ”Ehkä olisi aika luovuttaa ne museoitavaksi.”

Arvaatko minkä alan opiskelijoita olivat Suomen Wanhat opiskelijat Ry:n porukka? Kyllä, kauppatieteilijöitä, eli aitoja boomareita. He haistoivat markkinaraon bileille, eivätkä olleet väärässä. Kiittäkäämme siis boomareita Kolmioista!

Elokuu 2017

Kolmioiden 15-vuotisjuhlat järjestetään Ravintolamaailmassa 14.9.2017.