Siltaopinnot – minne ne johtavat? Kokemuksia maisterifuksin kertomana

TEKSTI JA KUVA: MANGI, LUUPIN FUKSI 2021

Mieti siltoja ja sen jälkeen opintoja. Löydätkö niiden väliltä mitään yhtäläisyyksiä? Itse en löytänyt, mutta siltaopinnot toivat iloa elämääni. Mistä siis on kyse? 

Kiitos siirtohaun ja siltaopintojen, olen nyt tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelman opiskelija eli maisterifuksi. Tehdessäni siirtohakua varten hakemusta, en ollut aiemmin kuullut siltaopinnoista tai edes tietoinen kyseisestä väylästä. Se siis ei ollut päämääräni tänne hakiessa. Vasta aloittaessani opinnot syksyllä ja pähkäillessäni kandiaihetta sekä Sisun saloja, sain opintokoordinaattorilta sähköpostia. Sähköpostissa kysyttiin, olenko kiinnostunut siirtymään suoraan maisterivaiheenopintoihin ja tietenkin olin. Suunnitelmat kirjoittaa kandi vaihtuivatkin maisteriohjelman pohtimiseen ja lopulta sen valitsemiseen. 

Mitkä siis ovat siltaopinnot ja voitko myös juuri sinä hyötyä niistä? 

Voit joko kirjoittaa Googleen siltaopinnot ja tuni, tai voit jatkaa tämän tekstin lukemista. Toki, jos olet jo maisteriohjelmassa, voit lopettaa lukemisen tähän. Ensinnäkin pohjalla täytyy olla suoritettuna soveltava korkeakoulututkinto sekä muuta mahdollista osaamista. Siltaopinnot myös edellyttävät voimassa olevaa opinto-oikeutta alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon. Näiden lisäksi on hyvä olla käytynä perusopinnot ja mahdollisesti syventäviä opintoja. 

Toiseksi täytyy täyttää kaksi erilaista lomaketta. Ne ovat helppoja kirjoittaa, sillä ne eivät ole mitään monimutkaisia Kelan opintotuen selvityspyyntöjä tms. Lopuksi toimitin opintokoordinaattorille sähköpostitse myös linkit Opintopolusta, joissa oli tiedot aikaisemmasta AMK-tutkinnostani ja aikaisemmista TKT-opinnoista. Tämä on kätevää, sillä ei tarvitse erikseen viedä paperista tutkintotodistusta ja opintosuoritusotetta yliopistolle. Hienoa toimintaa näin vuonna 2021! Tämän jälkeen onkin odottamisen aika. Opintokoordinaattori toimitti lähettämäni tiedot tiedekuntaan sekä dekaanille ja lopulta dekaani hyväksyy siirron maisteritutkintoon. On hyvä ottaa huomioon se, että hyväksymisen lisäksi saattaa joutua suorittamaan täydentäviä opintoja. Täydentävät opinnot riippuvat täysin siitä, minkä maisteriohjelman olet valinnut ja minkälaisia opintoja sinulla on jo käytynä. Tietenkin voi olla alakohtaisia eroja siltaopintoihin liittyen, mutta suurin piirtein prosessi toimi näin. 

Olen valmistunut vuonna 2015 Metropolian Ammattikorkeakoulusta ja syksyllä 2019 aloitin tietojenkäsittelytieteen opinnot Joensuussa Itä-Suomen yliopistossa. Siellä ehdin suorittaa 119 opintopistettä, jotka koostuivat mm. TKT:n perusopinnoista ja syventävistä opinnoista sekä muutamasta tilastotieteen kurssista. Olin erittäin iloinen ja yllättynyt, kun kuulin siltaopinnoista ja niiden mahdollisuudesta edistää opintojani. Mielestäni siltaopinnot tuovat sujuvuutta ja uusia mahdollisuuksia opintoihin. Varsinkin näin alanvaihtajana ja jo aikaisemman tutkinnon suorittaneena. 

Selvennyksesi vielä se, että siirtyessä suoraan ylempään korkeakoulututkintoon, luovut kandidaatin tutkinto-oikeudesta. Esimerkiksi itse en siis valmistu missään vaiheessa luonnontieteiden kandidaatiksi, vaan suoraan filosofian maisteriksi. Tämä ajatus alkuun mietitytti minua ja keskustelin asiasta parin eri henkilön kanssa. Lopulta kuitenkin tulin siihen tulokseen, että valmistuessani maisteriksi, ei puuttuva kanditutkinto ole esteenä vaikkapa töiden kannalta. Onneksi TKT-opiskelijana löytää alan töitä, vaikka valmistuminen ei olisikaan ihan nurkan takana. 

Tässä oli pähkinänkuoressa siltaopintojen selitys ja tarkoitus, sekä miten minulle ne toivat erilaista motivaatiota ja mielenkiintoa opiskeluun. Antoisaa loppuvuotta ja toivottavasti vihdoin juhlimme kunnolla vappua ensi vuonna!

Mangi, Luupin fuksi 2021