Luupin adoptionorsu Kiasa sulattaa sydämet

Luuppi ry sai vanhoilta puheenjohtajiltaan vuosijuhlalahjaksi pienen kenialaisen naarasnorsun, Kiasan, adoptiovanhemmuuden. On siis aika kertoa Luupin norsun tarina.

 

Kiasa löydettiin rutiinilennolla Tsavo Eastin kansallispuistosafarilta läheltä Kenian Mombasaa (jonka moni varmaan iskelmästä muistaakin). Vasikka oli kahden isomman urosnorsun seurassa. Alueelta ei sillä hetkellä löytynyt muita norsuja, mutta vain muutamaa päivää aiemmin oli raportoitu kuolleesta naarasnorsusta alueen läheisyydessä. Alueella kuivuus oli hyökännyt isosti – monia norsuja oli kuollut kuivuuden aiheuttamaan ravinnonpuutteeseen. Todettiin, että ilman äidinmaitoa norsun vasikka mitä ilmeisimmin menehtyisi. Kaiken perusteella pääteltiin, että vasikka olisi orpo, josta kaksi urosta huolehtivat.

 

Avoimella maalla vasikka onnistuttiin erottamaan urosnorsujen seurasta ja nostamaan turvallisesti helikopteriin, jolla se lennätettiin Nairobiin eläinhoitolaan. Hoitolaan päästyään pikku norsu joi hyvin paljon ja se pääsi toisen norsun seuraan. Seuraavana päivänä Kiasa pääsi muidenkin orponorsujen seuraan, mutta oli etäinen ja ilmeisesti suri perhettään. Toisen adoptionorsun tavoin se kuitenkin kiintyi ihmisiin, jotka pitivät hänestä huolta. Jotkut norsut ovat kateellisia Kiasan saamasta huomiosta, mutta Kiasa osaa pitää puoliaan. Viikkojen ajan Kiasa pyrki joukosta eroon ja aidoille karkuun, mutta kuukausien aikana se on tottunut hoitolan päivien rutiiniin.

 

Kiasasta on onnistuttu pitämään fyysisesti oikein hyvää huolta, ja se on kasvanut hoitolassa lihavaksi ja vahvaksi. Myös emotionaalisesti Kiasan tilanne on parantunut, ja se toimii paremmin ryhmässä ja leikkii mielellään mudassa ruiskuttaen mutaa vierailijoiden päälle pitääkseen hauskaa.

 

Kiasa täyttää kaksi vuotta maanantaina 15.4. ja huhtikuun pullapäivä pidetään sen kunniaksi sen syntymäpäivänä – juhlitaan siis sen kunniaksi!

 

 

Lisää kuvia ja syvemmän katsauksen Kiasan tarinaan löydät Sheldrick Wildlife Trustin Kiasan sivuilta (englanniksi). Sivustolta löydät myös muiden norsujen sekä myös virtahepojen ja kirahvien tarinoita.

Lähde: Sheldrick Wildlife Trust

Teksti: Mikael Timonen