Fuksiryhmä on tärkeämpi kuin luulitkaan – vähäaktiivisen fuksiryhmän vertailu aktiiviseen

Teksti: Samu Kaarlela

Yliopiston ensimmäistä päivä jännittää jokainen. Tapaat täysin vieraita ihmisiä, saatat olla täysin uudessa kaupungissa ja tulet osaksi itsellesi täysin vierasta kulttuuria. Mielessä on varmasti ajatuksia kavereiden hankkimisesta taikka pelkoa opintojen sujuvuudesta. Ensimmäinen päivä, jopa ne ensimmäiset keskustelut, voivat määrittää täysin millaista loppuaikasi yliopistossa on.

Kelläpä olisikaan suurempi vaikutus ensimmäiseen päivääsi kuin omalla fuksiryhmällä. Tuutorien vaikutusta ei voi sivuttaa, mutta suhde tuutoreihin on varsinkin fuksivuoden alussa hyvin erilainen kuin toisiin fukseihin. Ensimmäinen päivä tuleekin vietettyä lähes täysin oman fuksiryhmän kanssa.

Tuodakseni hieman esille sitä kuinka tärkeä fuksiryhmä on, haluan vertailla toisiinsa kahta erilaista fuksiryhmää. Ensimmäinen näistä koostuu vähemmän aktiivisista fukseista, kun toisessa on taas hyvin aktiivisia fukseja.

Ensimmäisessä tapauksessa fuksiryhmänne chatti on todennäköisesti ennen opintoja hieman hiljaisempi, tutustutte ensimmäisenä päivänä toisiinne, mutta harvemmalla on halua jäädä virallisen tapahtuman jälkeiseen osioon. Kun ryhmän energia on alhaisempi, niin tarttuu se myös helposti itseen. Kynnys mennä tapahtumiin ja erityisesti jatkoille on paljon suurempi, jos kukaan niistä harvasta ihmisestä keihin olet tutustut, ei ole tulossa.

Sama tunnelma voi myös helposti tarttua seuraaviin tapahtumiin, joka vähentää myös mahdollisuuksia tutustua opiskelijoihin oman fuksiryhmän ulkopuolella. Ei Pii-Klubillekaan kauhean suuri houkutus ole mennä hengailemaan, kun tietää ettei omat tutut siellä kuitenkaan ole. Näin fuksiviikon jälkeiset tapahtumat jäävät helposti käymättä. Mitä pidempään matala aktiivisuus jatkuu, niin sitä suuremmaksi kynnys tapahtumiin tulemiselle kasvaa.

Verrataan tätä siihen, että fuksiryhmäsi olisi ollut erittäin aktiivinen alusta lähtien. Tällöin ryhmän energia liittyy myös hieman ujompiin ryhmä jäseniinkin. Myös kynnys tapahtumiin ja jatkoille tulemiselle on matalampi, kun tietää että oman ryhmän jäseniä on lähes aina paikalla. Aktiivisuustason ollessa korkeampi, osallistuu helposti useampiin tapahtumiin. Tällöin pystyy myös helpommin tutustumaan muihin opiskelijoihin oman fuksiryhmän ulkopuolella.

Esimerkki on tietenkin hieman kärjistetty, mutta mielestäni se osoittaa kuinka fuksiryhmä vaikuttaa paljon erityisesti aktiivisuuteen tapahtumissa ja täten ”yliopisto kokemukseen”. Haluan kuitenkin painottaa, että ”huonon” fuksiryhmän saaminen ei tarkoita sitä, että koko opintosi olisivat pilalla. Vaikka yllä mainitut vaikeudet ovat olemassa, niin uskon oma aktiivisuus voi silti kantaa pitkälle. Erityisesti fuksina oma aktiivisuutesi voisi jopa kannustaa muita ryhmäläisiä olemaan aktiivisia.