Mukana Nääspeksissä

Parisenkymmentä luuppilaista kävi 22.11. katsomassa Pakkahuoneella Nääspeksin Rikollisia riimejä -esityksen, jossa itse satuin olemaan lavalla Valentin Valmun roolissa. Kovasti esitystä kiittelivät ja kysyivät, että kirjoittaisin LuuppiSanomiin speksin teosta. Teen sen mieluusti! Speksi on interaktiivinen musikaali, jossa yleisö saa halutessaan esityksen aikana keskeyttää sen huutamalla ”Omstart!” ja antamalla jonkin lisämääreen.

Omstart, bändi ja näyttelijät vaihtaa paikkaa!

Omstart, sama ruotsiksi!

Omstart, isompi ase!

Itseäni näyttelijänä tämä kevyt ote tekemiseen kiinnostaa. Lavalla omstartit ja niihin omat ja muiden reaktiot usein yllättävät ja viihdyttävät. Ei tarvitse tehdä seuraavaa Hamletia, vaan kaikki ovat pitämässä hauskaa. Tämän vuoden teemana oli kieltolain aikainen Suomi, jossa runoilija Asser joutuu kiipeliin. Visuaalisena ratkaisuna kaikki lavalla, näyttelijöiden maskia ja lavastusta myöten, oli mustavalkoista. Tässä korostuukin speksin henki: yli satapäiseen työryhmään kuuluvat niin tanssijat, tarpeisto, maskeeraus, tukkatiimi, sanoitus, bändi, ruokatiimi, puvustus, markkinointi ja niin edelleen. Tämä mahdollistaa tiettävästi Suomen suurimman harrasteteatteriporukan. Myös perinteillä on oma roolinsa tekemisessä. Mieleenpainuvimpana on lavastajien jalluohjeistus. Pullosta on juotava 45 asteen kulmassa ja kuplia on oltava vähintään neljä. Haluankin kannustaa kaikkia etsimään oman kiinnostuksen kohteensa ja lähtemään mukaan speksiin! Speksi on erittäin poikkitieteellinen. Vaikka harjoitustilana ja tukikohtana toimiikin TTY, on tekijöitä joka puolelta koulutuskenttää.

– Pyry Qvick