Tue riippuvaista – Toimi, RelApp ja HelpOut konseptikilpailussa

Ryhmäläiset esittelivät konseptoimaansa sovellusta nimeltä Toimi Futuricen toimistolla Tampereella työpajan tulosten esittelytilaisuudessa. Huumeriippuvaisten haastattelujen avulla opiskelijat etsivät keinoja auttaa aineista eroon pyrkiviä.

Kolme opiskelijaryhmää työskenteli Tampereen yliopiston ja Futuricen vetämässä Lean service creation workshopissa kevään ajan etsimällä tapoja päästä irti aineriippuvuuksista. Ryhmän 3 suunnittelema HelpOut- sovelluksen konsepti valittiin voittajaksi.

Projektissa olivat mukana Irti huumeista -järjestön sekä Youth Without Drugs -järjestön edustajat, sekä vetäjiä Tampereen yliopistosta ja Futuricelta. Lisäksi valitsijaraadissa oli mukana alkoholiriippuvuudesta toipunut henkilö. Järjestäjät äänestivät lopuksi parhaan työn.

Voittaneen ryhmän HelpOut-sovelluskonseptia kehuttiin hyvästä päämäärien asettamisesta, esimerkiksi selkeistä päivittäisistä ja viikoittaisista maaleista riippuvuudesta kärsiville. Ryhmän esitystä esiteltiin tuomaristolle palaverihuoneessa.

Ryhmien tehtävänä oli keksiä uudenlaisen sovelluksen konsepti, jonka tarkoituksena oli jollain tavalla tukea riippuvuuden katkaisemista. Sovelluksia suunniteltiin kevään ajan Futuricen toimistossa vedetyssä työpajassa.

Sovellukset ratkaisivat riippuvaisten ongelmia tarjoamalla vertaistukea ja etsimällä sopivia yhteistyötapoja esimerkiksi laitevalmistajien kanssa. Erityisesti konseptisovelluksiin oli ehdotettu sensorien avulla tehtävää mittausta, seurantaa ja palautteenantoa huume-, alkoholi-, tai tupakkariippuvuuksiin.

Projektin järjestämisen innoittajina olivat Futuricen työntekijä Adele Asuncion ja hänen miehensä Bjørnar den Hollander. Heidän haaveenaan on keksiä sovellus, joka pystyy yhdistämään sekä kehittyvän sensoriteknologian että riippuvuuksien hoidon.

Maustetta jatkokehitykselle

Opiskelijatöiden kehitystä jatketaan järjestäjä Mirkka Länsisalon mukaan Futuricella. Yhtiö tukee Spice Program -ohjelman alla avoimen lähdekoodin yhteiskunnallisesti merkittävien sovellusten tekemistä ja jakamista.

”Jokin näistä töistä voi johtaa valmiiseen sovellukseen”, Asuncion iloitsi työpajan tavoitteiden täyttymisestä palkintojen jaon jälkeen.

Sovelluksen ideoijat Futurice.

Adele Asuncion ja Bjørnar den Hollander kertoivat voittajan konseptikilpailussa.

Sovellusten tekeminen edellytti lyhyitä haastatteluita käyttäjien kanssa. Haastattelut tehtiin menemällä riippuvaisten henkilöiden luokse yhteistyöjärjestöjen avulla.

Asuncionin mielestä projektissa on tärkeää löytää riippuvuuksista kärsiville ymmärrystä. Empatia-sana toistuu keskustelussa monta kertaa. Sitä pitäisi hänestä käyttää riippuvuuden hoidon kanssa, myös näiden ohjelmien kehittäjillä.

”Etsimällä ongelmista kärsivien yhtäläisyyksiä voi oppia ymmärtämään heitä”, Asuncion sanoo.

Asuncionin mielestä asia on tärkeä. Suomessa sosiaalisesti merkittävää ongelmaa, alkoholismia, ei kunnolla hoideta. Perheissä ongelma näkyy alkoholikulutuksen tilastoissa. Kaduilla on alkoholiongelmaisia ihmisiä, joista ohikulkijat eivät piittaa.

”Ongelmat ovat esillä, mutta niitä ei vain haluta nähdä”, Asuncion kertoo.